Waarom lid, waarom trouw en nu dan?

14 mei 2020

Op 1 mei 2020 telde de PvdA afdeling Zuid-Kennemerland 14 jubilarissen: 4 mensen die 50 jaar en 10 mensen die 25 jaar lid zijn van de PvdA. We vroegen hen ons te vertellen waarom ze destijds kozen voor de PvdA, ze steeds lid gebleven zijn en wat ze belangrijk vinden voor de PvdA van morgen en overmorgen.
Harry Swaak uit Bloemendaal (50 jaar lid) is een van de mensen die deze vragen beantwoord heeft:

Dat zijn in alle eenvoud nogal lastige vragen.
Wie was ik vijftig jaar geleden, wie ben ik nu. Wat zijn de nog niet gerealiseerde dromen.

Mijn ouders waren betrokken burgers, klein inkomen, grote na-oorlogse idealen.
Dus PvdA, dus vakbond, en uiteraard altijd bestuurslid. Net als mijn vier jaar oudere broer Klaas.
Er was dus geen keuze, PvdA, Industriebond NVV, Vara, Vrije Volk, Vrij Nederland. Allemaal genetisch bepaald. Het was mijn wereld, het is nog steeds mijn wereld, ik heb nooit een andere keuze overwogen. Daar komt nog bij, hoe vertel ik dat mijn vrienden die allemaal geestverwant zijn.

Wie mij jaren bij de les en de partij hield was Joop den Uyl die streefde naar spreiding van macht, kennis en inkomen, en daar is nog steeds niks mis mee.

De toekomstvraag krijgt nu een extra lading. Ineens wordt pijnlijk zichtbaar dat onze dromen nog lang niet allemaal zijn uitgekomen. Ik citeer daarom tot slot, en met instemming, columnist Bert Wagendorp: “Misschien heeft het coronavirus nog een ingrijpend gevolg en zet het de PvdA eindelijk, na jarenlang dolen in de neoliberale wildernis, weer op het linkse spoor”. Waarvan akte.

Harry Swaak