Arnout Weeda: 25 jaar lid, of toch eigenlijk al bijna 40

19 mei 2020

Arnout Weeda (Bloemendaal) was volgens de ledenadministratie dit jaar 25 jaar lid van de PvdA, maar feitelijk al heel wat langer. Hij vertelt waarom:

Waarom werd je lid van de PvdA?
Na mijn studie was ik enkele jaren redacteur van De Groene Amsterdammer. Ik wilde me toen niet binden aan een politieke partij. Direct daarna – in 1978 – ben ik lid geworden van de PvdA, omdat die partij voor mij de sociaaldemocratische traditie belichaamt. Twee jaar later was ik tevens lid van de Verkiezingsprogrammacommissie en stelde het partijbestuur mij kandidaat voor de Tweede Kamer.

Nooit getwijfeld?
Begin jaren negentig heb ik mijn lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de rol van een PvdA-wethouder op het Barlaeus gymnasium in Amsterdam, waar mijn oudste dochters toen op school zaten. Kennelijk ben ik in 1995 – nu 25 jaar geleden – opnieuw lid geworden, vandaar dat speldje, maar feitelijk ben ik al bijna veertig jaar lid. Voor mij is het nooit een optie geweest me aan te sluiten bij een andere partij.

En nu?
Het allerbelangrijkst vind ik dat in Nederland de rijke sociaaldemocratische traditie in stand blijft en nieuw leven wordt ingeblazen. Wat dat betreft ben ik blij dat mijn zoon zich daar nu volledig voor inzet als naaste medewerker van Lodewijk Asscher.