50 jaar lid: Rinze Marten Witteveen

19 mei 2020

Rinze Marten Witteveen (Haarlem) werd vijftig jaar geleden lid van de PvdA.

Waarom? 
Opgegroeid in een rood nest (mijn vader is lid geweest vanaf de oprichting) ben ik lid geworden toen ik mocht gaan stemmen. Naar mijn overtuiging vraagt een democratie om sterke partijen, waarin vanuit een eigen visie met elkaar wordt gediscussieerd over de vraag hoe we de samenleving willen inrichten om vervolgens tot een concreet program te komen. Ik koos en kies voor de sociaaldemocratie, omdat deze stroming in mijn ogen de meeste kans biedt op een rechtvaardige samenleving.

Nooit getwijfeld?
Natuurlijk zijn er door de partij in de loop van de tijd standpunten ingenomen, waarmee ik niet gelukkig was. Ik denk aan het afschudden van de ideologische veren door Kok (zonder visie en idealen verschraalt de partij), de privatiseringen, waar ook onze partij aan heeft meegewerkt, het gedraai rond de aanschaf van de JSF en nu rond het handelsverdrag met Canada. Ik heb echter nooit overwogen voor de partij te bedanken, omdat trouw aan de sociaaldemocratische beweging voor mij steeds zwaarder woog en weegt dan mij onwelgevallige standpunten.

En nu?
Het beleid van het huidige kabinet doet mij verlangen naar een kabinet van linkse signatuur: de bijna blinde steun aan het bedrijfsleven, de – ook financiële! – onderwaardering van onderwijs, zorg, kunst en cultuur, de onmacht om te komen tot een effectief milieubeleid. Ik verwacht van een regering, waarin de PvdA meedoet, op al deze terreinen een ander beleid.