50 jaar lid: Aty de Groot en Jan Warbout uit Bloemendaal

21 mei 2021

50 jaar lid van de Partij van de Arbeid! Hoe komt dat zo en wat vind je nu van de PvdA?
Aty antwoordt: “Jan en ik zijn allebei ‘jubilaris’, we kennen elkaar ook 50 jaar, maar we zijn onafhankelijk van elkaar PvdA-lid geworden. We komen allebei uit een ‘rood nest’. Jan’s ouders waren vooroorlogse AJC-ers en mijn moeder was lid van de na-oorlogse AJC. Jan en ik hebben elkaar leren kennen in Vierhouten, op het terrein van de Paasheuvel.

Waarom lid geworden?
Ik woonde nog thuis, toen we op een bepaald moment ‘huisbezoek’ kregen van een PvdA-lid. Hij kwam voor mijn moeder, maar raakte ook met mij aan de praat en toen bleek dat ik 16 was en dus lid mocht worden, was dat snel geregeld. Ja, lid gebleven door dik en dun. In campagnetijd ook wel wat actief. En ik ben sinds 2014 duo-commissielid in de Gemeente Bloemendaal.

En tevreden over de inzet van de PvdA?
Landelijk terugkijkend moet ik constateren dat de PvdA op een aantal cruciale onderwerpen naar mijn idee verkeerde keuzes heeft gemaakt. Ik denk dan aan de privatisering van nutsbedrijven en infrastructuur. En ook op het gebied van werk, inkomen en sociaal domein is de PvdA er niet in geslaagd onuitvoerbare wetgeving te voorkomen.

Tegelijkertijd zie ik sterke PvdA-burgemeesters in grote steden. Voor de toekomst zie ik vooral kansen voor de PvdA bij alle onderwerpen die horen bij ‘wonen’. Zoals Jesse Klaver het zo mooi verwoordde: “Wil je woningen of koeien?” En ik zou graag zien, dat de PvdA het debat aanjaagt over de consequenties van alle vormen van digitalisering voor ‘Arbeid’. Dat gaat over werk, inkomen en onderwijs. Socialistischer kan ik het niet maken.”

Aty de Groot